Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na sałatkę
-
oscypek
400 g (białego oscypka) -
rukola
120 g -
cebula czerwona
1 szt -
gruszki
2 szt -
orzechy włoskie
30 g -
kiwi
150 g (mini kiwi) -
Pieprz czarny mielony Prymat
Składniki na dressing
-
ocet balsamiczny
3 łyżki -
oliwa
2 łyżki -
woda
1 łyżka -
miód płynny
1 łyżka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z mini kiwi, gruszkami i oscypkiem
W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos, odstawiamy na kilka minut żeby smaki się przegryzły.
W drugiej misce mieszamy rukole z mini kiwi (owoce można przekroić na pół), dodajemy pokrojoną w cienkie talarki czerwoną cebulę i uprażone orzechy.
Gruszki kroimy na ćwiartki i przesmażamy je kilka minut, na koniec delikatnie posypujemy pieprzem.
Oscypka kroimy w plasterki o grubości ok. 1-2 cm i smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony po kilka minut – ser powinien się ładnie zarumienić.
Sałatkę rozkładamy na talerzach, na wierzch układamy usmażone plastry oscypka i gruszek. Całość polewamy dressingiem.
Smacznego!
W przepisie użyłam owoców Aktinidii, czyli tzw. mini kiwi![]()
Komentarze (6)