Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z melonem, grillowaną gruszką i camembertem

5.0
(79)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Szybka, pyszna i kolorowa sałatka ze słodkim melonem kantalupa, grillowaną gruszką oraz delikatnym serem camembert. Jest idealna jako samodzielne danie, pożywna przekąska lub posiłek do pracy.

Składniki:

SKŁADNIKI

roszponka 2 garści
melona cantalupa 0.3 sztuki
gruszka 1 sztuka
awokado 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 0.75 szklanki
ser camembert 150 gramów
słonecznik ziarna 2 łyżki

SOS WINEGRET

olej 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
syrop klonowy 1 łyżka
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżeczka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z melonem, grillowaną gruszką i camembertem

KROK 1. Gruszkę kroimy w plastry i grillujemy je na wysmarowanej olejem patelni grillowej do momentu lekkiego skarmelizowana. Miąższ melona kroimy w kostkę. Awokado obieramy, lekko skrapiamy sokiem z cytryny i również kroimy w kostkę. Na talerzach układamy liście roszponki, grillowane plastry gruszki, melona, awokado, kawałki sera camembert oraz pomidorki koktajlowe.

KROK 2. Do małego słoiczka wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, syrop klonowy oraz musztardę miodową. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Sałatkę polewamy powstałym sosem i posypujemy ją ziarnami słonecznika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak