Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z matiasów na galaretce z buraków

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matiasy 5 szt
ugotowane ziemniaki 3 szt
ogórki konserwowe 3 szt
koperek
buraki czerwone 3 szt
włoszczyzna 1 szt
sok z cytryny
sól
pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat
oliwa 5 łyżek
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z matiasów na galaretce z buraków

Matiasy namoczyć w zimnej wodzie. Dokładnie odsączyć z wody,ułożyć w płaskim naczyniu,skropić sokiem z 1/2 cytryny i oliwą z oliwek.
Włoszczyznę obrać,jabłko pokroić na ćwiartki(nie obierać),buraki obrać i pokroić na ćwiartki zalać litrem wody,dodać 3 listki laurowe,5 ziaren ziela angielskiego,sól,pieprz,sok z 1/2 cytryny-ugotować wywar.Gorący wywar przecedzić,dodać żelatynę,wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, przelać do płaskiej formy,odstawić do zastygnięcia.
4 matiasy pokroić w kostkę,ogórki i ugotowane ziemniaki również,dodać pokrojony koperek(kilka gałązek),wymieszać sałatkę.
Wykroić z galaretki buraczanej krążki(ze swoich nie jestem zachwycona),na nich ułożyć sałatkę,a na sałatce kawałek matiasa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 07.01.2014 13:30
ciekawy pomysł
Krzysztof15 20.10.2013 08:50
pyszna sałatka
jasiek 19.10.2013 21:24
ta galaretka bardzo mi się podoba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak