Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z matiasem korzennym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

ziemniaki 6 szt
jaja 6 szt
matijasy 4 szt
cebula 1 szt
marchew 4 szt
korniszony 8 szt
jabłka 2 szt

Dodatkowo

majonez tradycyjny 8 łyżek
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Matias korzenny ma być .. w składnikach nie da rady dodać właściwego .

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z matiasem korzennym

Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( nakłuwam je patyczkiem do szaszłyków, sprawdzając czy to już )

Jajka gotujemy na twardo koło 5-7 minut od zagotowania wody .

Marchew gotujemy do miękkości już obraną , potem tylko w kostkę pokroić wystarczy.

Ugotowane składniki kroimy w kostkę i wkładamy do miski .

Jabłko również obieramy se skórki i kroimy w kostkę .

Ogórka obieram ze skórki i tez kroje w kostkę ( odsączam go na sicie po pokrojeniu ) i dodajemy do reszty składników.

Cebule i śledzie kroje na końcu ( śledź idzie prosto z pudełka do sałatki )

Do miseczki przekładam jogurt , majonez , musztardę i sok z cytryny .

Mieszam składniki doprawiając pieprzem i dodając natkę pietruszki posiekaną .

Przekładam ( dresing) do sałatki i tylko wymieszać i zostawić na godzinkę by przeszła cała smakiem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak