sałatka z marynowanym tofu i jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • tofu twarde

    100 g
  • jajko

    1-2 szt.
  • oliwki czarne Smak

    kilka szt.
  • pomidorki koktajlowe

    100 g
  • cebula czerwona

    1 mała
  • bazylia świeża

    kilka listków
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżka extra virgin

marynata do tofu

  • sos sojowy

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tofu pokroić w średnią kostkę. Zalewę z tofu zachować, dodać sos sojowy i ocet balsamiczny i zalać tym tofu. Marynować minimum 2 godziny, można zostawić na całą noc w lodówce.
Jajko lub dwa ugotować na twardo, ostudzić. Obrać ze skorupki i pokroić w "szóstki".
Pomidorki umyć i przekroić. Oliwki przekroić. Bazylię opłukać. Cebulę pokroić w plastry. Tofu odcedzić z marynaty.
Wszystkie składniki zaaranżować na talerzu. Posypać solą i pieprzem, skropić oliwą. Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 09.07.2016 20:53
smaczna sałatka
Klausia 26.08.2015 12:53
dobra sałatka :)
Bernadeta1 12.08.2014 15:37
na pewno smaczna sałatka
alaaa 06.08.2014 21:08
kolorowa i smaczna sałatka, fajny pomysł na wykorzystanie tofu
anemon 06.08.2014 20:52
Smacznie, zdrowo i jak zwykle kolorowo.
stokrotka 06.08.2014 20:51
ale pięknie i zachęcająco się prezentuje
V_kuchareczka 06.08.2014 20:42
świetna sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat