Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z mango, burakiem i serem korycińskim

5.0
(63)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka, ale niezwykle smaczna, zdrowa i pożywna. To połączenie egzotycznych i tradycyjnych polskich smaków, daje prawdziwą ucztę naszym kubkom smakowym oraz niesie mnóstwo dobrej energii. Gorąco polecam! :)

Składniki:

SKŁADNIKI

roszponka 2 garści
mango 1 sztuka
buraki czerwone (pieczone) 3 sztuki
ser koryciński z czarnuszką 150 gramów
orzeszki pinii 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 0.2 łyżeczki
bazylia czerwona 1 pęczek

SOS

sok z limonki 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
woda 2 łyżki
ksylitol 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z mango, burakiem i serem korycińskim

KROK 1. Buraczki dokładnie myjemy, osuszamy i każdy owijamy w folię aluminiową. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę*. Po upieczeniu buraczki studzimy i obieramy ze skórki.

* Pod koniec sprawdźmy widelcem czy buraczki są dobrze upieczone i czy nie trzeba piec ich odrobinę dłużej.

KROK 2. Obrane buraki, mango i ser koryciński kroimy w kostkę. Na talerze układamy roszponkę, a na nią pokrojone składniki. Następnie dodajemy kilka listków czerwonej bazylii i posypujemy wszystko czarnuszką oraz orzeszkami piniowymi. Sałatkę podajemy z sosem przygotowanym z soku z limonki, oliwy, wody, ksylitolu i szczypty soli. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak