Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z mango, burakiem i serem korycińskim
KROK 1. Buraczki dokładnie myjemy, osuszamy i każdy owijamy w folię aluminiową. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę*. Po upieczeniu buraczki studzimy i obieramy ze skórki.
* Pod koniec sprawdźmy widelcem czy buraczki są dobrze upieczone i czy nie trzeba piec ich odrobinę dłużej.
KROK 2. Obrane buraki, mango i ser koryciński kroimy w kostkę. Na talerze układamy roszponkę, a na nią pokrojone składniki. Następnie dodajemy kilka listków czerwonej bazylii i posypujemy wszystko czarnuszką oraz orzeszkami piniowymi. Sałatkę podajemy z sosem przygotowanym z soku z limonki, oliwy, wody, ksylitolu i szczypty soli. Życzę smacznego! :)