Sałatka z mango, burakiem i serem korycińskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka, ale niezwykle smaczna, zdrowa i pożywna. To połączenie egzotycznych i tradycyjnych polskich smaków, daje prawdziwą ucztę naszym kubkom smakowym oraz niesie mnóstwo dobrej energii. Gorąco polecam! :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • roszponka

    2 garści
  • mango

    1 sztuka
  • buraki czerwone (pieczone)

    3 sztuki
  • ser koryciński z czarnuszką

    150 gramów
  • orzeszki pinii

    2 łyżki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    0.2 łyżeczki
  • bazylia czerwona

    1 pęczek

SOS

  • sok z limonki

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
  • woda

    2 łyżki
  • ksylitol

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Buraczki dokładnie myjemy, osuszamy i każdy owijamy w folię aluminiową. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę*. Po upieczeniu buraczki studzimy i obieramy ze skórki.

* Pod koniec sprawdźmy widelcem czy buraczki są dobrze upieczone i czy nie trzeba piec ich odrobinę dłużej.

KROK 2. Obrane buraki, mango i ser koryciński kroimy w kostkę. Na talerze układamy roszponkę, a na nią pokrojone składniki. Następnie dodajemy kilka listków czerwonej bazylii i posypujemy wszystko czarnuszką oraz orzeszkami piniowymi. Sałatkę podajemy z sosem przygotowanym z soku z limonki, oliwy, wody, ksylitolu i szczypty soli. Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat