Sałatka z makaronem, tuńczykiem i rukolą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    200 gram
  • rukola

    25 gram
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    10 sztuka
  • oliwki czarne

    2 łyżka
  • słonecznik łuskany

    2 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • oregano świeże

    1/2 łyżka
  • bazylia

    1/2 łyżka
  • oliwa

    3 łyżka
  • tuńczyk kawałki w oleju

    100 gram
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente, odcedzić, zahartować i wystudzić. Zimny makaron ułożyć na talerzu. Dodać liski rukoli, pokrojone pomidory koktajlowe, oliwki i tuńczyka. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i posypać ziarnami słonecznika. Podawać od razu po przygotowaniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iza0823 13.06.2013 23:21
koniecznie wypróbuję
marta1221 12.06.2013 22:24
chętnie wypróbuję lubie sałatki z makaronem
kokoszka 12.06.2013 18:44
lubię rukolę
Megg 12.06.2013 17:42
prezentuje się bardzo apetycznie
Ola1984 12.06.2013 17:19
Sałatka jest naprawdę przepyszna :)
IwonaDD 12.06.2013 17:18
śródziemnomorskie smaki :) super na lato
Konczi 12.06.2013 17:11
super sałatka, wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat