Sałatka z makaronem

Sałatka z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka z greckim makaronem Kritharaki zrobionym z pszenicy durum, który wielkością i kształtem przypomina ryż. Do tego kukurydza, świeży ogórek, żółty ser oraz filet z indyka otulone sosem jogurtowo - majonezowym. Doskonała na wszelkiego rodzaju okazje.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • makaron

    100 gramów
  • żółty ser

    100 gramów
  • filet z indyka pieczony lub wędzony

    100 gramów
  • kukurydza konserwowa

    150 gramów
  • ogórek zielony

    1 sztuka

SOS JOGUTROWO - MAJONEZOWY

  • jogurt grecki

    150 gramów
  • majonez

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • bazylia

    1.5 łyżeczki
  • sól

    0.3 łyżeczki
  • pieprz

    0.3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

KROK 2. Jogurt grecki łączymy z majonezem. Dodajemy bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty, filet z indyka oraz ogórka kroimy w kostkę. Do składników dodajemy makaron i łączymy z sosem jogurtowo - majonezowym. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat