Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z makaronem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka z greckim makaronem Kritharaki zrobionym z pszenicy durum, który wielkością i kształtem przypomina ryż. Do tego kukurydza, świeży ogórek, żółty ser oraz filet z indyka otulone sosem jogurtowo - majonezowym. Doskonała na wszelkiego rodzaju okazje.

Składniki:

SKŁADNIKI

makaron 100 gramów
żółty ser 100 gramów
filet z indyka pieczony lub wędzony 100 gramów
kukurydza konserwowa 150 gramów
ogórek zielony 1 sztuka

SOS JOGUTROWO - MAJONEZOWY

jogurt grecki 150 gramów
majonez 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
bazylia 1.5 łyżeczki
sól 0.3 łyżeczki
pieprz 0.3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z makaronem

KROK 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

KROK 2. Jogurt grecki łączymy z majonezem. Dodajemy bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty, filet z indyka oraz ogórka kroimy w kostkę. Do składników dodajemy makaron i łączymy z sosem jogurtowo - majonezowym. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak