Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kurczakiem i żurawiną
• 1 szt kalafior
• 1 szt brokuł
• 1 szt czerwona cebula
• 1 filet z kurczaka
• 10 dkg żurawiny
• 4 szt jajka
• 5 łyżek majonezu
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżeczka cukru
• Sól, pieprz
Kalafior oraz brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Żurawinę sparzamy, Jajka gotujemy na twardo, jedno żółtko odstawiamy a resztę kroimy na duże kawałki. Wszystkie gotowe składniki przekładamy do dużej miski. Żółtko ucieramy z łyżeczką cukru, dodajemy 1 łyżkę musztardy i mieszamy z majonezem. Majonez doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.
Sałatkę można przygotować również zimową porą. Wystarczy użyć mrożonych warzyw czyli – 450 g kalafiora (1 woreczek) i 900 g brokuła (2 woreczki). Mrożone warzywa również należy ugotować na parze.