Sałatka z kurczakiem i żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokół

    1 sztuka
  • kalafior

    1 sztuka
  • żurawina

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
• 1 szt kalafior
• 1 szt brokuł
• 1 szt czerwona cebula
• 1 filet z kurczaka
• 10 dkg żurawiny
• 4 szt jajka
• 5 łyżek majonezu
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżeczka cukru
• Sól, pieprz

Kalafior oraz brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Żurawinę sparzamy, Jajka gotujemy na twardo, jedno żółtko odstawiamy a resztę kroimy na duże kawałki. Wszystkie gotowe składniki przekładamy do dużej miski. Żółtko ucieramy z łyżeczką cukru, dodajemy 1 łyżkę musztardy i mieszamy z majonezem. Majonez doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.
Sałatkę można przygotować również zimową porą. Wystarczy użyć mrożonych warzyw czyli – 450 g kalafiora (1 woreczek) i 900 g brokuła (2 woreczki). Mrożone warzywa również należy ugotować na parze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 04.01.2014 16:03
bardzo smakowita
Janina 04.01.2014 16:01
Super smaki;)
Rycerz 04.01.2014 15:43
Ciekawe danie i połączenie skąłdników
Cranberry 04.01.2014 15:32
Fajna sałatka
iwi 04.01.2014 14:52
Samo zdrowie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat