Sałatka z krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • krewetki koktajlowe

    10 sztuk
  • ananas w puszce

    1/2
  • awokado

    1
  • miks sałat

    1
  • pomidorki koktajlowe

    250 gram

Dressing

  • oliwa

    4 łyżki
  • ocet jabłkowy

    1 lyżka
  • sos rybny

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżeczka

Marynata do krewetek

  • oliwa

    1/4 szklanki
  • sok z cytryny

    1/2
  • kolendra mielona

    2 łyżki
  • sól ziołowa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sałatka z krewetkami foto
Krewetki rozmrażamy i moczymy w wodzie, aż ogonki będą łatwo odpadały. Jeśli mają główki lub pancerzyki, to obieramy i odcinamy.
Krok 2 - Sałatka z krewetkami foto
Mieszamy krewetki ze składnikami na marynatę i odstawiamy na noc lub kilka godzin do lodówki.
Krok 3 - Sałatka z krewetkami foto
Wymoczone krewetki przekładamy na patelnię razem z całą marynatą.
Krok 4 - Sałatka z krewetkami foto
Smażymy kilka minut na różowo-złoto-biały kolor z obu stron i odsączamy z nadmiaru oliwy. Studzimy.
Krok 5 - Sałatka z krewetkami foto
Pomidorki kroimy w ćwiartki, anasa w kawałki. Obrane awokado kroimy w kostkę. Układamy wszystko na miksie sałat. Składniki na dressing mieszamy ze sobą.
Krok 6 - Sałatka z krewetkami foto
Na koniec układamy wystudzone krewetki i polewamy wszystko dressingiem. Sałatka najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu :).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat