Sałatka z kozim serem i sosem malinowo-winogronowym

Sałatka z kozim serem i sosem malinowo-winogronowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Sałatka z pysznych składników. Czy smaczna? Tylko zrób, nie pożałujesz :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • winogrona białe

    100 gramów
  • boczniaki

    100 gramów
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • maliny

    100 gramów
  • chleb tostowy

    4 kromki
  • cukinia

    1 sztuka
  • pokruszony ser kozi

    150 gramów
  • ocet winny czerwony

    50 mililitrów
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • musztarda

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • miks sałat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Winogrona umyłem, osuszyłem, przekroiłem na pół. W rondlu rozgrzałem miód, dodałem maliny, sok z jednej limonki, dusiłem, dodałem ocet i zagotowałem, aż płyn zredukował się do połowy. Rondel zdjąłem , schłodziłem do temperatury pokojowej. Dodałem musztardę, sok z drugiej limonki i czerwone wino. Powoli dolewałem oliwę stale mieszając, aż powstała emulsja. Na koniec dodałem pokrojony winogron.

Kozi ser pokruszyłem na mniejsze kawałki. Cukinię pokroiłem w plastry grubości 1 cm. Zamarynowałem je w oliwie, soli i pieprzu. Usmażyłem na patelni gilowej z obu stron na złoty kolor, przełożyłem na talerzyk.
Na patelni, na której smażyłem cukinię włożyłem pokrojone boczniaki, smażyłem przez chwilę, dolałem ocet balsamiczny i dusiłem, aż płyn odparował.

Z chleba usunąłem skórkę, pokroiłem na kostkę 1 x 1 cm. Na patelni rozgrzałem oliwę, dodałem rozgnieciony czosnek, podsmażyłem na rumiane grzanki.

Na półmisku rozłożyłem sałatę, na niej boczniaki, ser i cukinię. Udekorowałem świeżymi malinami. Polałem sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat