Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z kozim serem i sosem malinowo-winogronowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sałatka z pysznych składników. Czy smaczna? Tylko zrób, nie pożałujesz :)

Składniki:

winogrona białe 100 gramów
boczniaki 100 gramów
ząbki czosnku 2 sztuki
maliny świeże 100 gramów
chleb tostowy 4 kromki
cukinia 1 sztuka
pokruszony ser kozi 150 gramów
ocet winny czerwony 50 mililitrów
ocet balsamiczny 2 łyżki
musztarda 2 łyżki
miód 2 łyżki
miks sałat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kozim serem i sosem malinowo-winogronowym

Winogrona umyłem, osuszyłem, przekroiłem na pół. W rondlu rozgrzałem miód, dodałem maliny, sok z jednej limonki, dusiłem, dodałem ocet i zagotowałem, aż płyn zredukował się do połowy. Rondel zdjąłem , schłodziłem do temperatury pokojowej. Dodałem musztardę, sok z drugiej limonki i czerwone wino. Powoli dolewałem oliwę stale mieszając, aż powstała emulsja. Na koniec dodałem pokrojony winogron.

Kozi ser pokruszyłem na mniejsze kawałki. Cukinię pokroiłem w plastry grubości 1 cm. Zamarynowałem je w oliwie, soli i pieprzu. Usmażyłem na patelni gilowej z obu stron na złoty kolor, przełożyłem na talerzyk.
Na patelni, na której smażyłem cukinię włożyłem pokrojone boczniaki, smażyłem przez chwilę, dolałem ocet balsamiczny i dusiłem, aż płyn odparował.

Z chleba usunąłem skórkę, pokroiłem na kostkę 1 x 1 cm. Na patelni rozgrzałem oliwę, dodałem rozgnieciony czosnek, podsmażyłem na rumiane grzanki.

Na półmisku rozłożyłem sałatę, na niej boczniaki, ser i cukinię. Udekorowałem świeżymi malinami. Polałem sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak