Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kotlety schabowe
2 -
sałata lodowa
1/2 główki -
gruszki
1-2 -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
sok z cytryny
1-2 łyżeczki -
olej słonecznikowy
2 łyżki -
miód płynny
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku: -
grejpfrut czerwony
kilka szt.
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z kotletem, grapefruitem i gruszką
Grapefruity umyłam, okroiłam ze skórki i wyfiletowałam cząstki miąższu. Sałatę pokroiłam w cienkie paski. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plasterki. Pokrojone składniki przełożyłam do miski. Dodałam grubo posiekaną natkę i kotlety pokrojone w paski.
Z soku wyciśniętego z pozostałości grapefruitów, soku z cytryny, oleju i miodu zrobiłam sos. Doprawiłam go solą morską i pieprzem, polałam sałatkę i wymieszałam. Było bardzo smacznie i ciekawie. Lekka goryczka grapefruita świetnie komponowała się ze słodyczą gruszki i chrupiącą sałatą a mięso spowodowało, że sałatka stała się pełnym, samodzielnym i pożywnym danie.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)