Sałatka z komosą ryżową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 szklanki
  • oliwki czarne

    80 g
  • sałata kędzierzawa

    1 sztuka
  • pomidorków koktajlowych

    80 g
  • rzodkiewka

    3 sztuki
  • czosnek ząbki

    2
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • szczypiorek posiekany

  • sól

  • pieprz

  • fenkuł

    1 sztuka
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • ser wędzony

    40 (wędzony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

• komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy 15 minut, odstawiamy do ostygnięcia,
• sałatę myjemy i dokładnie suszymy, rwiemy na kawałki,
• pomidory kroimy na pół, fenkuł w paski, ser w kostkę, rzodkiewkę w plastry, dodajemy do sałaty razem z oliwkami i komosą, mieszamy,
• czosnek obieramy i smażymy w całości na oliwie aż zrobi się ciemno brązowy,
• rozcieramy go następnie z solą,
• dodajemy do czosnku musztardę, łyżeczkę octu winnego, pieprz i 3 łyżki oliwy, mieszamy aż otrzymamy jednolity sos,
• sosem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
xxmarzaxx 29.06.2011 20:41
ciekawy przepis
monia79 26.06.2011 10:44
Rewelacja
eklerek 09.06.2011 09:44
fajny przepis
Margo1 18.04.2011 21:54
świetna
Margo1 18.04.2011 21:54
świetna
monika154 14.12.2010 10:01
fajna
agnieszka214 14.12.2010 09:52
smaczna
monika154 08.12.2010 09:16
ciekawe
aranka 11.11.2010 16:15
nigdy nie jadlam kosmy,trzeba to zmienic!
Jolanta40 30.10.2010 17:24
pięknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat