Sałatka z kolorowej papryki, ogórków i cebuli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    4 kg
  • ogórki

    2 kg
  • cebula

    1 kg
  • czosnek

    2 głowki
  • ocet 10 %

    2 szklanki
  • cukier

    2 szklanki
  • woda

    10 szklanek
  • sól

    6 łyżek
  • pieprz

  • liść laurowy

  • gorczyca biała

  • ziele angielskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Ogórki razem ze skórką pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, pokroić w drobne paseczki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozdrobnione warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać.
Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików nakładać warzywa, po kilka ziaren pieprzu, lisek laurowy, pół łyżeczki gorczycy, trzy ziarenka ziela angielskiego. Zalać wrzącą zalewą. Pasteryzować 10 min. od momentu zagotowania wody. Nie pasteryzuję dłużej, bo warzywa stają się zbyt miękkie. Składniki na zalewę podane są orientacyjnie, bo to zależy od wielkości słoików, jak mocno się upchnie warzywa.
Dla lubiących ostrzejszy smak można dodać do słoiczka po połówce, drobno pokrojonej chili. Jeżeli ktoś lubi poeksperymentować, to może dodać po trzy ziarenka jałowca na słoik. Połowę zrobiłem z a połowę bez jałowca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 09.02.2014 00:13
świetna, lubię takie sałatki
Róża1 06.11.2013 11:02
fajna sałatka na zimę:-)
gusia1000 02.11.2013 17:14
Smaczna, zdrowa i kolorowa. Idealna zaprawa na zimę.
Smaczna_B 30.10.2013 19:20
świetna , taka kolorowa , lubię paprykę , też zrobiłam na zimę
jozefinach 29.10.2013 17:55
Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie.
Zdzisław 29.10.2013 08:24
smaczna na zimę sałatka
Konczi 29.10.2013 07:47
idealna na zimę, szkoda że wcześniej nie dorwałam takiego przepisu :/

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat