Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z kaszy jaglanej i tuńczyka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 3/4 szklanki
tuńczyk w sosie własnym 200 g
kukurydza konserwowa 400 g
por 1 szt
słonecznik łuskany 4 łyżki
papryka czerwona 1 szt
ogórki konserwowe 5 szt
koperek 1/2 pęczka
majonez 150 g
jogurt naturalny 150 g
ząbki czosnku 3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kaszy jaglanej i tuńczyka

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Kaszę gotujemy w 2,5 szklankach wody z dodatkiem soli ok. 15 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem. Po upływie 5 minut zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 1 - Sałatka z kaszy jaglanej i tuńczyka foto
2
Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 - Sałatka z kaszy jaglanej i tuńczyka foto
3
Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy i łączymy z pokrojonym z kosteczkę porem.
Krok 3 - Sałatka z kaszy jaglanej i tuńczyka foto
4
Kroimy paprykę.
Krok 4 - Sałatka z kaszy jaglanej i tuńczyka foto
5
Wszystkie składniki mieszamy z odsączonym z sosu tuńczykiem.
Krok 5 - Sałatka z kaszy jaglanej i tuńczyka foto
6
Do majonezu dodajemy jogurt naturalny, drobno posiekany koperek, przepuszczony przez praskę czosnek, 3 łyżki prażonego słonecznika i wystudzoną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy do sałatki. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Sałatka z kaszy jaglanej i tuńczyka foto
7
Gotową sałatkę dekorujemy i odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny.
Krok 7 - Sałatka z kaszy jaglanej i tuńczyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 15.04.2015 12:23
Bardzo lubię takie sałatki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak