Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Niebanalna, lekka i kolorowa sałatka, którą możecie zjeść na lunch, obiad czy bez większych wyrzutów sumienia na późną kolację.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • szpinak świeży

    100 gramów
  • woda

    500 mililitr
  • sorgo

    80 gramów
  • szparagi

    150 gramów
  • feta

    180 gramów
  • maliny świeże

    150 gramów
  • oliwa extra virgin

    2 duża łyż.
  • sól do smaku

    0.5 łyżeczek

Dressing

  • oliwa extra virgin

    10 łyżeczki
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    3 szczypt
  • sól do smaku

    3 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę sorgo zalewamy zimną wodą i moczymy przez 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do kaszy dodajemy oliwę oraz sól i w tej samej wodzie, w której się moczyła, gotujemy przez około 30 minut. Ugotowaną kaszę zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Dressing

Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Dressing wstawiamy do lodówki na godzinę, wtedy zgęstnieje.
Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - końcówka sama się odłamie. Nacieramy je oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni. Ser feta kroimy w plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C. Pieczemy około 25 minut, aż ser będzie rumiany.
Na talerzach układamy porcję liści szpinaku i kaszę sorgo. Następnie układamy szparagi, pokrojony ser feta oraz maliny. Całość polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem.

Odnośniki

* można użyć stołowej

 

Jagódka17
Dressing można przygotować dzień wcześniej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat