Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z kapusty i ogórków

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
ogórki gruntowe 1,5 kilograma
cebula 1 kilogram
marchewka 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 łyżki
woda 2,5 litra
ocet 250 mililitrów
cukier 12 łyżek
czosnek 5 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kapusty i ogórków

Składniki zalewy - wodę, ocet, cukier, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe- zagotowujemy w garnku razem.

Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebule w piórka, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odciskamy z nich sok.

Zalewę odcedzamy. Warzywa przekładamy do wyparzonych słoików (można wykorzystać tę opcję w zmywarce), wlewamy zalewę, zamykamy wyparzonymi pokrywkami i pasteryzujemy. Po skończonej pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem. 

Wybierzcie swoją sprawdzoną opcję pasteryzacji. Ja pasteryzuję w piekarniku w 130 stopniach, 30 minut. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 04.08.2017 09:49
Fajny przepis :) Domowe przetwory nie mają sobie równych :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak