Sałatka z kapusty i ogórków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 sztuka
  • ogórki gruntowe

    1,5 kilograma
  • cebula

    1 kilogram
  • marchewka

    3 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    4 łyżki
  • woda

    2,5 litra
  • ocet

    250 mililitrów
  • cukier

    12 łyżek
  • czosnek

    5 ząbków
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 liści
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki zalewy - wodę, ocet, cukier, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe- zagotowujemy w garnku razem.

Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebule w piórka, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odciskamy z nich sok.

Zalewę odcedzamy. Warzywa przekładamy do wyparzonych słoików (można wykorzystać tę opcję w zmywarce), wlewamy zalewę, zamykamy wyparzonymi pokrywkami i pasteryzujemy. Po skończonej pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem. 

Wybierzcie swoją sprawdzoną opcję pasteryzacji. Ja pasteryzuję w piekarniku w 130 stopniach, 30 minut. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 04.08.2017 09:49
Fajny przepis :) Domowe przetwory nie mają sobie równych :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat