Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kalafiora z jajkami, pomidorem i kukurydzą
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy go do wrzątku i dodajemy szczyptę soli . Gotujemy na lekko twardo, lepiej żeby nie był zbyt rozgotowany ponieważ wtedy sałatka będzie miała zbyt miękką konsystencję. Idealnie ugotowany kalafior powinien być lekko twardawy. Warzywo jeszcze nieco zmięknie po zetknięciu z sosem. W mniejszym garnuszku gotujemy na twardo jajka. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy 1/2 puszki.
Ugotowanego kalafiora studzimy. Jajka kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z majonezem lub sosem jogurtowo-czosnkowym.