Sałatka z jajkiem, bobem i porzeczkami

Sałatka z jajkiem, bobem i porzeczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zdrowa, smaczna i kolorowa sałatka z jakiem, bobem i czerwonymi porzeczkami. Jest idealna na lekką i pożywną przekąskę lub danie gównie. Sałatka świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa. Wszystkie jej składniki otula lekko słodki sos vinegret.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • szpinak baby

    2 garści
  • bób

    250 gramów
  • jajko

    5 sztuk
  • porzeczki czerwone

    0.5 szklanki
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    1 szklanka
  • cebula czerwona

    0.5 sztuki

SOS VINEGRET

  • oliwa

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Musztarda miodowa Prymat

    0.5 łyżeczki
  • miód

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z jajkiem, bobem i porzeczkami

Sałatka z jajkiem, bobem i porzeczkami z sosem vinegret to

  • zdrowe, dietetyczne danie wegetariańskie 
  • lekka, pożywna przekąska
  • świetny pomysł na drugie śniadanie lub danie główne
  • pyszny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców

KROK 1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Bób gotujemy al dente w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i obieramy z łupin.

KROK 2. Na talerze wykładamy świeże liście szpinaku, bób, porzeczki, pokrojone pomidorki koktajlowe (malinowe), jajka oraz czerwoną cebulkę. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przez podaniem.

Sałatkę z jajkiem, bobem i porzeczkami możemy posypać także ulubionymi ziarnami, kiełkami lub orzechami.

Futka
Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku). Dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat