sałatka z jajkami przepiórczymi marynowanymi w soku z buraków

sałatka z jajkami przepiórczymi marynowanymi w soku z buraków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przepiórcze jaja

    10 sztuk
  • rukola

    50-80 g
  • ogórek zielony

    2 małe gruntowe
  • burak

    1 sztuka
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • sól do smaku

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • sezam

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z buraka zrobić sok. Można też użyć sok z kiszonych buraków.
Jajka ugotować na twardo (4 min.) i poczekać aż wystygną. Następnie obrać ze skorupki i zanurzyć w soku z buraka, tak aby całe były zakryte. Zostawić je w soku na całą noc.
Rukolę opłukać, ogórki obrać ze skórki i pokroić na grube kawałki. Najlepiej tak dobrać grubość ogórka, aby był podobny do wielkości połówek jajek.
Rukolę ułożyć na talerzu, na to poukładać ogórek i połówki jajek.
Sos: oliwę extra, ocet winny, musztardę wymieszać, doprawić solą i polać nim sałatkę.
Posypać świeżo mielonym pieprzem i prażonym na patelni sezamem (opcja).
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

18.07.2015 21:47
ciekawie to wygląda

jasiek

28.01.2015 15:03
rewelacyjnie wygląda

kuklik

15.07.2014 20:50
rewelacyjny pomysł

mysza75

15.07.2014 12:42
jakie cudo nie mogę sie napatrzeć

alaaa

14.07.2014 22:27
ładne kolory, przyciągają oko

migotka28

14.07.2014 21:48
bardzo fajnie się prezentuje

Monika-twin

14.07.2014 21:48
Extra,Wyglada pysznie.

Zdzisław

14.07.2014 19:08
smacznie wygląda potrawa

fotoviderek

14.07.2014 19:00
Niesamowite zabarwienie :)

caralajna

14.07.2014 18:58
@Anna133 nic nie czuć smaku, tylko kolor bordo czy fiolet widać po marynowaniu, i właśnie też efekt kwitnącej łąki mi przychodzi na myśl, jak patrzę na swój talerz :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat