sałatka z jajkami przepiórczymi marynowanymi w soku z buraków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka przepiórcze

    10 sztuk
  • rukola

    50-80 g
  • ogórek zielony

    2 małe gruntowe
  • burak

    1 sztuka
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • sól do smaku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • sezam

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z buraka zrobić sok. Można też użyć sok z kiszonych buraków.
Jajka ugotować na twardo (4 min.) i poczekać aż wystygną. Następnie obrać ze skorupki i zanurzyć w soku z buraka, tak aby całe były zakryte. Zostawić je w soku na całą noc.
Rukolę opłukać, ogórki obrać ze skórki i pokroić na grube kawałki. Najlepiej tak dobrać grubość ogórka, aby był podobny do wielkości połówek jajek.
Rukolę ułożyć na talerzu, na to poukładać ogórek i połówki jajek.
Sos: oliwę extra, ocet winny, musztardę wymieszać, doprawić solą i polać nim sałatkę.
Posypać świeżo mielonym pieprzem i prażonym na patelni sezamem (opcja).
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 18.07.2015 21:47
ciekawie to wygląda
jasiek 28.01.2015 15:03
rewelacyjnie wygląda
kuklik 15.07.2014 20:50
rewelacyjny pomysł
mysza75 15.07.2014 12:42
jakie cudo nie mogę sie napatrzeć
alaaa 14.07.2014 22:27
ładne kolory, przyciągają oko
migotka28 14.07.2014 21:48
bardzo fajnie się prezentuje
Monika-twin 14.07.2014 21:48
Extra,Wyglada pysznie.
Zdzisław 14.07.2014 19:08
smacznie wygląda potrawa
fotoviderek 14.07.2014 19:00
Niesamowite zabarwienie :)
caralajna 14.07.2014 18:58
@Anna133 nic nie czuć smaku, tylko kolor bordo czy fiolet widać po marynowaniu, i właśnie też efekt kwitnącej łąki mi przychodzi na myśl, jak patrzę na swój talerz :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat