Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z grzybów i warzyw na zimą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby 1,5 kg
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 0,5 kg
olej 100 ml
cukier do smaku
koncentrat pomidorowy 100 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
sól 1 łyżka
seler 1 sztuka mała
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z grzybów i warzyw na zimą

Grzyby oczyścić, namoczyć w wodzie na 30- 60 minut, ugotować do miękkości przez około 40 minut. Następnie odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Cebule poszatkować, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na jarzynówce. W głębokim garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, po 5-10 minutach dodać starte warzywa, dusić około 15 minut, dodać przyprawy i koncentrat, następnie grzyby i mocno podgrzać. Gorące grzyby wraz z warzywami przekładać do słoików, zakręcać i odstawiać pokrywką do dołu. Nie pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 07.02.2014 22:23
bardzo ciekawy pomysł na smaczną sałatkę :) a czy ona nie fermentuje w słoikach ? bo kiedyś miałam zrobione coś podobnego i wszystko wyrzuciłam :(
RenataZ-et 27.01.2014 23:15
muszę spróbować
IKrakowianka 24.07.2013 20:08
ciekawy pomysł
Wafelek2601 08.07.2013 16:15
super sałateczka
Anna169Hosz 05.10.2010 21:25
Wygląda mniam, mniam...
Monika193
Monika193 30.09.2010 22:52
koniecznie wypróbuję w tym roku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak