Sałatka z grillowanymi krewetkami i warzywami

Sałatka z grillowanymi krewetkami i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mix sałat

    20 dag
  • cukinia żółta

    1 szt
  • cukinia

    1 szt zielona
  • oliwki czarne

    0,5 szklanki
  • krewetki

    15 dag
  • cebula czerwona

    0,5 szt
  • ser feta

    5-10 dag
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    szczypta
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe

    10-15 dag
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone krewetki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 10-15 minut. Umyte cukinie pokroić w 1 cm plasterki, oprószyć solą, gdy puszczą sok, osuszyć, posypać pieprzem, posmarować oliwą. Krewetki i cukinie ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill i piec pod przykryciem po 3-4 minuty z każdej strony.
Sałatkę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, zimne cukinie i krewetki, pokrojone oliwki, cebulę i pomidorki.
Całość skropić oliwą wymieszaną z odrobiną soli i soku z cytryny.




Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

01.08.2017 10:40
smaczna sałatka : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat