Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z grillowanymi krewetkami i warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mix sałat 20 dag
cukinia żółta 1 szt
cukinia 1 szt zielona
oliwki czarne 0,5 szklanki
krewetki 15 dag
cebula czerwona 0,5 szt
ser feta 5-10 dag
oliwa 3-4 łyżki
sól i pieprz do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
sok z cytryny 2 łyżki
pomidorki koktajlowe 10-15 dag
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z grillowanymi krewetkami i warzywami

Oczyszczone krewetki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 10-15 minut. Umyte cukinie pokroić w 1 cm plasterki, oprószyć solą, gdy puszczą sok, osuszyć, posypać pieprzem, posmarować oliwą. Krewetki i cukinie ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill i piec pod przykryciem po 3-4 minuty z każdej strony.
Sałatkę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, zimne cukinie i krewetki, pokrojone oliwki, cebulę i pomidorki.
Całość skropić oliwą wymieszaną z odrobiną soli i soku z cytryny.




PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.08.2017 10:40
smaczna sałatka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak