Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Marynata do kurczaka
-
pierś z kurczaka
0,5 kg -
olej
-
ząbki czosnku
3 sztuki -
sól i pieprz
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
-
bazylia
-
Papryka słodka mielona Prymat
sos
-
jogurt naturalny
200 g -
ząbek czosnku
3 szt -
cukier
1/2 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka -
sól i pieprz
reszta składników
-
sałata lodowa
1 główka -
ogórek zielony
1/2 sztuki -
papryka czerwona
1 szt -
cebula biała
1 szt -
rzodkiewki
5-6 szt -
kukurydza w puszce
1/2 puszki -
oliwki zielone
1 słoiczek
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem jogurtowym
Kiedy kurczak będzie już zamarynowany, grillujemy kawałki z obu stron na patelni grillowej.
Robimy sos do sałatki:
Do jogurtu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać cukier, paprykę oraz zioła. Wszystko wymieszać. Przed podaniem do sałatki wstawić wcześniej na ok. 1-2 godz. do lodówki.
W misce układamy warstwowo:
Porwane liście sałaty lodowej, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski, rzodkiewki pokrojone w półksiężyce, ogórka pokrojonego w półksiężyce, oliwki zielone pokrojone na połówki, kukurydzę, pokrojonego w półksiężyce ogórka. Na wierzch dodajemy przestudzone grillowane kawałki kurczaka. Jeśli wg. gustu są jednak trochę za duże można je pociąć nożem na mniejsze kawałki.
Sałatkę polać sosem ok. 10 min. przed podaniem.
Komentarze (6)