Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym

Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z kaczki

    2 sztuki
  • miks sałat

    120 g
  • pomidorki koktajlowe

    250 g
  • majeranek

    1 łyżka
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku

Dressing

  • sok pomarańczowy

    3 łyżki (świeżo wyciśnięty)
  • sok z limonki

    z połowy
  • Musztarda miodowa Prymat

    1 łyżka
  • oliwa

    3,5 łyżki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym foto
Filety z kaczki dokładnie myjemy, oczyszczamy z resztek piór, osuszamy na papierowym ręczniku. Nacinamy od strony skóry w skośną kratkę (tak aby nie naruszyć mięsa). Mięso nacieramy pieprzem i majerankiem (także pod skórką). Zalewamy sosem sojowym, posypujemy od strony skóry szczyptą soli. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
Krok 2 - Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym foto
Filety układamy na zimnej patelni grillowej od strony skórki. Wstawiamy na gaz. Smażymy na bardzo wolnym ogniu, tak aby tłuszczyk się wytopił (około 8 minut).
Krok 3 - Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym foto
Mięso przewracamy i smażymy 6 minut. Po usmażeniu gorące mięso prosto z patelni zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy na 25 minut, aby odpoczęło.
Krok 4 - Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym foto
W międzyczasie myjemy i kroimy na pół pomidorki cherry. Przygotowujemy także dressing: do miseczki wkładamy musztardę, dodajemy sok z limonki oraz pomarańczy i oliwę lub olej. Dokładnie mieszamy, aż sos będzie gładki. Doprawiamy szczyptą soli.
Krok 5 - Sałatka z grillowanym filetem kaczki, pomidorkami koktajlowymi i dressingiem musztardowo-pomarańczowym foto
Na talerzach układamy miks sałat i pomidorki. Polewamy dressingiem. Pierś z kaczki odwijamy z folii i kroimy w plastry. Układamy na sałacie. Sałatkę podajemy od razu, najlepiej z bagietką czosnkową. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 05.03.2016 16:09
Super sałatka;'))
Magula 03.03.2016 21:12
fajne danie
berys18 03.03.2016 21:09
wspaniała uczta
Renataj 03.03.2016 19:45
chętnie bym zajadła takie danie: na obiad, na kolację, na cokolwiek - pysznie wygląda:)
Damiano 03.03.2016 16:04
pyszna sałatka
MałaMi89 03.03.2016 16:02
Mięso z kaczki bardzo lubię - świetny przepis!
Wafelek2601 03.03.2016 14:34
Świetna sałatka
Bernadeta1 03.03.2016 13:14
wygląda bardzo kusząco i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat