Sałatka z grillowanym bakłażanem , mozzarellą i młodą pokrzywą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 szt
  • pomidor

    3 szt
  • mozzarella

    1 szt
  • olej

    3 łyżki
  • gruszka

    1 szt
  • młoda pokrzywa

    1 garść
  • orzeszki ziemne

    3 łyżki
  • sól

  • czosnek

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w plasterki. Solimy go i odstawiamy na ok 15 min. Płuczemy , osuszamy i grillujemy z obu stron. Zimny kroimy w kostkę. Pomidory myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy , nie obieramy kroimy w kostkę. Mozzarelle kroimy w małe kawałki. Pokrzywę zalewamy gorąca woda ok 80 stopni. Odstawiamy na ok 5 min i odcedzamy. Zimna miksujemy z orzeszkami, czosnkiem i olejem. Solimy do smaku. Zielony sos dodajemy do sałatki. Mieszamy i solimy do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 10.05.2016 02:35
Świetny dressing.
Pani Domu 29.04.2016 12:53
super sałatka
halina17 28.04.2016 21:04
Dobra sałatka.
Agnieszka-87-25 28.04.2016 14:43
bardzo smakowita

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat