Sałatka z grillowanym ananasem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka w sam raz na letnie dni.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • ananas

    0.5 szt.
  • kuskus

    0.5 szklanki
  • papryka czerwona

    0.5 szt.
  • papryczka chili

    0.3 szt.
  • ogórki świeże

    0.5 szt.
  • orzechy laskowe mielone

    2 duże łyż.
  • Sałata Eisberg Salsa Mix

    1 opakowanie

Sos:

  • oliwa

    2 duże łyż.
  • miód

    1 duża łyż.
  • sok z cytryny

    1 duża łyż.
  • przyprawa do sałatek - MŁYNEK Prymat

    2 małe łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ananasa obieramy, kroimy na krążki, grillujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Suchy kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy soli i zalewamy wrzątkiem (porcja 1:2), czekamy aż wchłonie całą wodę i mieszamy. Paprykę wydrążamy i kroimy na paski. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili kroimy w krążki. Orzechy włoskie rozdrabniamy. Do miski wkładamy mix sałat, kuskus, warzywa, ananasa i posypujemy orzechami. Całość polewamy sosem przygotowanym wcześniej z miodu, oliwy, soku z cytryny oraz przypraw.

Warzywa i ananasa można przygotować wcześniej i zalać częścią sosu. Smak będzie bardziej wyrazisty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat