Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z figami, awokado i serem halloumi
- przepis na dietetyczną sałatkę
- sałatka z awokado i figami
- sałatka z grillowanym serem halloumi
- przepis na miodowo-cytrynowy sos vinaigrette
- proste i smaczne śniadanie lub kolacja
KROK 1. Awokado dzielimy na 2 połówki i kroimy je w plastry. Suszone figi kroimy w półćwiartki. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
KROK 2. Na talerzach układamy liście rukoli oraz mięty, pokrojone figi, awokado i pomidorki koktajlowe. Dodajemy także grillowane kawałki sera halloumi oraz orzechy włoskie.
KROK 3. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód, dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę i gotowe! :)