Sałatka z fasolki szparagowej z ogórkami - w słoiki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne

  • żółta fasolka szparagowa

    2 kg
  • ogórki świeże

    2 kg
  • cebula

    1 kg
  • sól

    1 łyżka

Zalewa

  • olej

    1/2 szkl
  • ocet 10 %

    7/8 szkl
  • cukier

    1 i 3/4 szkl
  • koncentrat pomidorowy

    2 słoiczki
  • sól

    4 łyżki
  • pieprz

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z umytej fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzątku z 1 łyżka soli około 15 -20 minut. Odcedzamy na sicie. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie pół talarki. W garnku mieszamy ocet, olej, koncentraty pomidorowe, dodajemy sól, cukier, pieprz. Zagotowujemy. Dokładamy warzywa, mieszamy. Sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, starannie wycieramy gwint, zakręcamy. Pasteryzujemy minimum 20 minut.
MałaMi89
Sałatka świetnie smakuje jako dodatek do obiadu z ziemniaków lub makaronu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat