Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    120 g (młode, świeże liście)
  • ser halloumi

    150 g
  • filet z kurczaka

    1
  • pomarańcza

    1 słodka, bezpestkowa

Dressing pomarańczowy

  • sok z pomarańczy

    5 łyżek (wyciśnięty)
  • miód płynny

    5 łyżek
  • musztarda

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżeczka (otarta ze świeżej poma
  • sok z cytryny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Dresssing

Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy ze sobą. Ważne, aby zarówno do dressingu jak i sałatki użyć słodkich pomarańczy.

Sałatka

Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, smarujemy lekko olejem rzepakowym i układamy pokrojony w plastry ser halloumi. Zmniejszamy ogień i grillujemy ser z obu stron. Przekładamy na talerzyk. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku ulubioną przyprawą. Patelnię smarujemy lekko olejem rzepakowym i grillujemy mięso z każdej strony. Pomarańczę obieramy ze skóry, usuwamy z wierzchu białą błonkę i kroimy w cienkie plastry, a następnie na cztery części.
Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na talerz. Układamy kolejno kurczaka, ser i cząstki pomarańczy. Przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
* użyłam sera z dodatkiem chili

Jagódka17
- czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat