Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z czerwonym ryżem i pestkami dyni

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszone porzeczki 20 g
posiekana nac pietruszki 3 łyżki
czarne oliwki bez pestek 1 garść
sok z jednej cytryny 1 sztuka
oliwa 5 łyżek
sól 0,5 łyżeczki
pieprz 0,5 łyżeczki
cebula czerwona 0,5 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
ryż czerwony 250 g
pestki dyni 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z czerwonym ryżem i pestkami dyni

1. Ryż wsypujemy do osolonego wrzątku, dodajemy łyżeczkę oliwy i gotujemy na małym ogniu przez 18 - 20 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Na suchej patelni prażymy pestki dyni.
3. Ryż, pokrojone warzywa i pestki przekładamy do dużej miski, dokładnie mieszamy. Dodajemy nać pietruszki, sok z cytryny i oliwę, ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy sałatkę solą i pieprzem według własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 30.11.2012 10:04
FAJNY PRZEPIS
Paolcia 30.11.2012 09:26
wyląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak