Sałatka z czarnego ryżu i czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwonej soczewicy

    100 g
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • ciemny sos sojowy

    1 łyżka
  • olej z pestek winogron

    3 łyżki
  • posiekana nac pietruszki

    2 łyżki
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • ryż czarny

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 20 minut, odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Czerwoną soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Edamame odsączamy z zalewy, płuczemy, odstawiamy by dobrze odciekła.
2. Do małej miseczki wlewamy olej, sok z cytryny, sos sojowy, ocet ryżowy. Dodajemy posiekany imbir, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
3. Do zimnego ryżu dodać papryki pokrojone w drobną kostkę, zielone cebulki pokrojone na plasterki oraz kosteczki batata. Całość przyprawić sosem sojowym i olejem sezamowym. Dobrze wymieszać i odstawić na godzinę.
4. Do ryżu dodajemy soczewicę, edamame i pokruszone orzechy włoskie. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Przed podaniem do sałatki dodajemy posiekaną nać pietruszki i raz jeszcze dokładnie mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 03.09.2014 22:04
świetne połączenie smaków, pycha
Róża1 29.06.2013 08:18
orginalny przepis!
artur7 06.02.2013 14:26
fajne połączenie kolorów
Agnieszka_B 16.01.2013 22:42
Zapowiada się bardzo smacznie :)
Katarzyna/kate1980 20.12.2012 22:48
fajnie wygląda
Patrycja25 06.12.2012 11:46
pyszności
angelika14 06.12.2012 11:38
zjadłabym taką sałatkę
Beata61 06.12.2012 11:20
brzmi ciekawie
gosia56 06.12.2012 11:01
jeszcze nie jadłam.
aisoglam 06.12.2012 10:54
Bardzo apetyczne połączenie smaków i kolorów :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat