Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki
2 kg -
cukinia
4 kg -
papryka czerwona
1 kg -
cebula czerwona
1 kg -
ocet 10 %
1 szkl. -
cukier
1 szkl. -
olej
1 szkl. -
sok jabłkowy
1 szkl. -
czosnek
duża główka -
sól
4-5 łyżek
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z cukinii i buraczków z papryką
Na drugidzień buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na tej samej tarce utrzeć obraną cukinię.
Cebulę i paprykę pokroić w krótkie paseczki.
Z soku jabłkowego, octu, cukru, soli i oleju zagotować marynatę - do gotującej się wrzucić paprykę i cebulę. Zagotować i gotować na małym płomieniu 5-10 minut.
Na koniec dodać starte buraki z cukinią, wyciśnięty czosnek i ponownie zagotować.
Gorącą sałatką wypełnić słoiki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odwrócić dnem do góry - nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Komentarze (1)