Sałatka z cukinii i buraczków z papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    2 kg
  • cukinia

    4 kg
  • papryka czerwona

    1 kg
  • cebula czerwona

    1 kg
  • ocet 10 %

    1 szkl.
  • cukier

    1 szkl.
  • olej

    1 szkl.
  • sok jabłkowy

    1 szkl.
  • czosnek

    duża główka
  • sól

    4-5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki poprzedniego dnia ugotować w skórkach, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Na drugidzień buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na tej samej tarce utrzeć obraną cukinię.
Cebulę i paprykę pokroić w krótkie paseczki.
Z soku jabłkowego, octu, cukru, soli i oleju zagotować marynatę - do gotującej się wrzucić paprykę i cebulę. Zagotować i gotować na małym płomieniu 5-10 minut.
Na koniec dodać starte buraki z cukinią, wyciśnięty czosnek i ponownie zagotować.
Gorącą sałatką wypełnić słoiki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odwrócić dnem do góry - nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 11.09.2012 12:23
Dobry pomysł na dodatek do drugich dań

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat