Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z buraków w majonezowo- tuńczykowym sosie

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wielbiciele buraków nie będą zawiedzeni. Smakosze połączenia burak-śledź będą wołać o dokładkę.

Składniki:

buraki 500 gramów
jajko 2 sztuki
ogórki konserwowe 2 sztuki
papryka konserwowa 4 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
cebula czerwona 1 sztuka
puszka kukurydzy 1 sztuka
majonez 2 łyżki
tuńczyk w sosie własnym 80 gramów

Porada

W przepisie użyliśmy małej puszki kukurydzy konserwowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z buraków w majonezowo- tuńczykowym sosie

Buraki czyścimy, owijamy w folię aluminiową, przekładamy na blaszkę do pieczenia i zapiekamy 90 min w 180°C (długość pieczenia zależny jest od wielkości buraków. Proponujemy większe pokroić na mniejsze części i osobno zawinąć w folię). Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę.

Ogórki i paprykę kroimy w kostkę.

Cebulę siekamy.

Natkę siekamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Majonez łączymy z tuńczykiem (razem z zalewą), blendujemy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak