Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki
500 gramów -
jajko
2 sztuki -
ogórki konserwowe
2 sztuki -
papryka konserwowa
4 sztuki -
natka pietruszki
1 pęczek -
cebula czerwona
1 sztuka -
puszka kukurydzy
1 sztuka -
majonez
2 łyżki -
tuńczyk w sosie własnym
80 gramów
Sposób przygotowania
Buraki czyścimy, owijamy w folię aluminiową, przekładamy na blaszkę do pieczenia i zapiekamy 90 min w 180°C (długość pieczenia zależny jest od wielkości buraków. Proponujemy większe pokroić na mniejsze części i osobno zawinąć w folię). Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę.
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy.
Natkę siekamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Majonez łączymy z tuńczykiem (razem z zalewą), blendujemy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.
W przepisie użyliśmy małej puszki kukurydzy konserwowej.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się