Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z buraków, mandarynek i rukoli
Do przygotowania tej sałatki potrzeba kilku składników, między innymi upieczonych buraków i marchwi. Te warzywa możesz upiec wcześniej lub wykorzystać takie, które pozostały Ci z przygotowania innych dań. Mandarynki możesz zastąpić pomarańczami, a ser feta - serem pleśniowym. Nie pomijaj orzechów włoskich, bo dają chrupkość i ciekawy smak. Dressing jest kluczowy, więc zrób go według listy składników.
1. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy i dodajemy łyżkę oliwy.
2. Buraki myjemy, obcinamy końcówki i zawijamy oddzielnie każdego w folię aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na ruszcie układamy buraki owinięte w folię i przykryte naczynie z marchewkami. Marchewki pieczemy ok. 45 minut, a buraki ok. godziny.
Jak buraki i marchew przestygną obieramy je ze skórki i kroimy w plasterki.
Przygotowanie dressingu:
3. Z mandarynki wyciskamy sok. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
4. Rukolę przekładamy do miski i skrapiamy przygotowanym dressingiem i mieszamy. Rozkładamy na talerzach. Na rukoli układamy plasterki buraków i pieczoną marchewkę pokrojoną w słupki. Mandarynki filetujemy (obieramy ze skórki i błonek) i dodajemy do sałatki. Ser feta kroimy w kostkę. Sałatkę posypujmy serem i orzechami włoskimi. Skrapiamy dressingiem i doprawiamy solą i pieprzem.