Sałatka z bulguru i pieczonej papryki

Sałatka z bulguru i pieczonej papryki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulgur

    180 g
  • bulion drobiowy

    350 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • koperek

    1 pęczek
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • ocet winny czerwony

    2 łyżki
  • cebula czerwona

    0,5 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • olej z suszonych pomidorów

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z bulguru i pieczonej papryki

1. Paprykę dokładnie myjemy i wkładamy razem z czosnkiem w łupinach do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Upieczoną paprykę po zdjęciu skórki i usunięciu pestek (uwaga: sok zachowujemy!) kroimy w drobniutką kostkę.
2. Upieczony czosnek wyciskamy z łupinek i dodajemy do soku z papryki, oleju o octu. Całość przyprawiamy solą i ucieramy na gładki sos.
3. Bulgur wsypujemy do rondelka. Wlewamy wrzący bulion, przykrywamy i odstawimy na 20 minut w ciepłe miejsce.
4. Gotowy bulgur mieszamy z posiekanymi papryką, cebulą i koperkiem, doprawiamy czosnkowym sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce by smaki się połączyły.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

asiatok 22.02.2016 21:53
Zapachniało orientem!
emeslive 18.08.2013 22:51
@misia53 Popatrz w Tesco, na półce ze zdrową żywnością, powinni mieć bulgur.
misia53 17.08.2013 00:43
zaciekawiła mnie ta sałatka... ciekawe gdzie można dostać bulgur ,bo chyba w sklepach naszych nie ma , przynajmniej ja nie spotkałam
adam1f 03.12.2012 23:19
dobra
kate.500 23.10.2012 11:49
super
Bernadeta1 14.10.2012 01:15
Twoje przepisy są rewelacyjne i na pewno pychota
barbara11561 11.10.2012 09:32
świetny przepis,stale czegoś nowego się uczymy,dla mnie nowość,ale na pewno skorzystam kiedyś z Twojego przepisu:)
emeslive 08.10.2012 15:52
@caralajna Jest nieco twardszy, o lekko orzechowym smaku no i trochę zdrowszy. No i jest super do sałatek, bo prawie sie nie lepi.
caralajna 08.10.2012 15:44
bulgur.. to dla mnie nowość, przypomina trochę kuskus (?)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat