Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z bulguru i pieczonej papryki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulgur 180 g
bulion drobiowy 350 ml
czosnek 2 ząbki
koperek 1 pęczek
sól 0,5 łyżeczki
ocet winny czerwony 2 łyżki
cebula czerwona 0,5 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
olej z suszonych pomidorów 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bulguru i pieczonej papryki

1. Paprykę dokładnie myjemy i wkładamy razem z czosnkiem w łupinach do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Upieczoną paprykę po zdjęciu skórki i usunięciu pestek (uwaga: sok zachowujemy!) kroimy w drobniutką kostkę.
2. Upieczony czosnek wyciskamy z łupinek i dodajemy do soku z papryki, oleju o octu. Całość przyprawiamy solą i ucieramy na gładki sos.
3. Bulgur wsypujemy do rondelka. Wlewamy wrzący bulion, przykrywamy i odstawimy na 20 minut w ciepłe miejsce.
4. Gotowy bulgur mieszamy z posiekanymi papryką, cebulą i koperkiem, doprawiamy czosnkowym sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce by smaki się połączyły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 22.02.2016 21:53
Zapachniało orientem!
emeslive 18.08.2013 22:51
@misia53 Popatrz w Tesco, na półce ze zdrową żywnością, powinni mieć bulgur.
misia53 17.08.2013 00:43
zaciekawiła mnie ta sałatka... ciekawe gdzie można dostać bulgur ,bo chyba w sklepach naszych nie ma , przynajmniej ja nie spotkałam
adam1f 03.12.2012 23:19
dobra
kate.500 23.10.2012 11:49
super
Bernadeta1 14.10.2012 01:15
Twoje przepisy są rewelacyjne i na pewno pychota
barbara11561 11.10.2012 09:32
świetny przepis,stale czegoś nowego się uczymy,dla mnie nowość,ale na pewno skorzystam kiedyś z Twojego przepisu:)
emeslive 08.10.2012 15:52
@caralajna Jest nieco twardszy, o lekko orzechowym smaku no i trochę zdrowszy. No i jest super do sałatek, bo prawie sie nie lepi.
caralajna 08.10.2012 15:44
bulgur.. to dla mnie nowość, przypomina trochę kuskus (?)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak