Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z bulguru , ciecierzycy i fety

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulguru 180 g
ser feta 75 g
skórka z cytryny 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa 5 łyżek
koperek 3 łyżki
pieprz 0,5 łyżeczki
ciecierzyca 200 gotowana

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bulguru , ciecierzycy i fety

1. Bulgur wsypać do żaroodpornego naczynia z przykrywką, zalać 600 ml wrzącej wody, dodać 2 łyżki oliwy. Całość dobrze wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
2. Z trzech łyżek oliwy, soku z cytryny i łyżki wody przygotować dressing. Ser feta pokruszyć w dłoniach na małe kawałki.
3. Gotowy bulgur spulchnić widelcem. Dodać skórkę z cytryny, ciecierzycę, pokruszony ser i koperek. Całość delikatnie wymieszać. Dodać sos, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (jeśli feta okaże się zbyt mało słona), ponownie wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak