Sałatka z bulguru , ciecierzycy i fety

Sałatka z bulguru , ciecierzycy i fety

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulguru

    180 g
  • ser feta

    75 g
  • skórka z cytryny

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • oliwa

    5 łyżek
  • koperek

    3 łyżki
  • pieprz

    0,5 łyżeczki
  • ciecierzyca

    200 gotowana
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Sałatka z bulguru , ciecierzycy i fety

1. Bulgur wsypać do żaroodpornego naczynia z przykrywką, zalać 600 ml wrzącej wody, dodać 2 łyżki oliwy. Całość dobrze wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
2. Z trzech łyżek oliwy, soku z cytryny i łyżki wody przygotować dressing. Ser feta pokruszyć w dłoniach na małe kawałki.
3. Gotowy bulgur spulchnić widelcem. Dodać skórkę z cytryny, ciecierzycę, pokruszony ser i koperek. Całość delikatnie wymieszać. Dodać sos, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (jeśli feta okaże się zbyt mało słona), ponownie wymieszać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat