Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Sałatka z brzoskwinią i chleb z twarogu, DS XXIII, odc. 26

5.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Sałatka z brzoskwiniami i miodem to ciekawe połączenie warzyw i owoców na jednym talerzu. Delikatna słodycz miodu, w którym karmelizowane były owoce, świetnie komponuje się w zestawieniu z sałatą i jej dressingiem. Koniecznie poznajcie ten przepis i zachwyćcie się jej smakiem!

Składniki:

mix sałat
70 g
buraki gotowane
1 sztuka
brzoskwinie
3 sztuki
miód
25 g
orzechy włoskie
garść
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Cynamon cały Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1/2 łyżeczki
sok z limonki
1/2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Chlebek:

twaróg półtłusty
250 g
płatki owsiane
150 g
Sklep Prymat
siemię lniane
25 g
pestki słonecznika
25 g
pestki dyni
25 g
jajka duże
2 sztuki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku
szczypta
serek śmietankowy naturalny
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z brzoskwinią i chleb z twarogu, DS XXIII, odc. 26

Sałatka z owocowym akcentem w postaci karmelizowanych brzoskwiń to ciekawy pomysł na obiad, lunch, a nawet kolację. Ciekawym zabiegiem jest karmelizowanie miodu na patelni z dodatkiem laski cynamonu, który nada korzennej nuty owocom. Lekko słodki sos sałatkowy na bazie musztardy miodowej Prymat podkreśli słodycz owoców. Do sałatki koniecznie przygotujcie prosty chleb na bazie twarogu, który wzbogaci sałatkę chrupiącym akcentem. Nie zapomnij również o udekorowaniu jej prażonymi orzechami włoskimi dla chrupkości i orzechowej nuty. 

Jak przygotować sałatkę z brzoskwiniami?

1

Do miski przekładamy twaróg i rozgniatamy widelcem. Dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik i pestki dyni. Doprawiamy solą. Dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Łączymy w jednolite ciasto. Przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. 

2

W miseczce łączymy Musztardę miodową Prymat, sok z limonki i oliwę. Dodajemy sól i pierz do smaku oraz Zioła prowansalskie Prymat. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. 

3

Na patelni podgrzewamy miód, dodajemy Laskę cynamonu Prymat oraz ćwiartki brzoskwini. Podsmażamy dokładnie obtaczając owoce w sosie. 

4

Buraki kroimy na cienkie plasterki. Na patelni prażymy orzechy. 

5

Na talerz wykładamy mix sałat, dodajemy buraki oraz brzoskwinie. Polewamy sosem musztardowym. 

Kromki chlebka smarujemy serkiem śmietankowym i polewamy sosem miodowym. Dodajemy do sałaty. Całość posypujemy orzechami.

Sałatka z brzoskwiniami karmelizowanymi oraz burakami to ciekawy przepis na pyszne i proste danie do przygotowania każdego dnia. Jeśli zainteresował Was ten przepis - koniecznie wypróbujcie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak