Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z brzoskwinią i chleb z twarogu, DS XXIII, odc. 26
Sałatka z owocowym akcentem w postaci karmelizowanych brzoskwiń to ciekawy pomysł na obiad, lunch, a nawet kolację. Ciekawym zabiegiem jest karmelizowanie miodu na patelni z dodatkiem laski cynamonu, który nada korzennej nuty owocom. Lekko słodki sos sałatkowy na bazie musztardy miodowej Prymat podkreśli słodycz owoców. Do sałatki koniecznie przygotujcie prosty chleb na bazie twarogu, który wzbogaci sałatkę chrupiącym akcentem. Nie zapomnij również o udekorowaniu jej prażonymi orzechami włoskimi dla chrupkości i orzechowej nuty.
Jak przygotować sałatkę z brzoskwiniami?
Do miski przekładamy twaróg i rozgniatamy widelcem. Dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik i pestki dyni. Doprawiamy solą. Dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Łączymy w jednolite ciasto. Przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.
W miseczce łączymy Musztardę miodową Prymat, sok z limonki i oliwę. Dodajemy sól i pierz do smaku oraz Zioła prowansalskie Prymat. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego sosu.
Na patelni podgrzewamy miód, dodajemy Laskę cynamonu Prymat oraz ćwiartki brzoskwini. Podsmażamy dokładnie obtaczając owoce w sosie.
Buraki kroimy na cienkie plasterki. Na patelni prażymy orzechy.
Na talerz wykładamy mix sałat, dodajemy buraki oraz brzoskwinie. Polewamy sosem musztardowym.
Kromki chlebka smarujemy serkiem śmietankowym i polewamy sosem miodowym. Dodajemy do sałaty. Całość posypujemy orzechami.