Sałatka z brukselki i oliwek

Sałatka z brukselki i oliwek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukselka

    50 dag
  • pomidory

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    4 łyżki
  • pieprz

  • sól

  • bazylia

    3 łyżki
  • bułka czerstwa

    1 kromka
  • oliwki

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brukselkę oczyścić (usunąć zwiędnięte liście i przyciąć głąbiki), umyć, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 15 min. Odcedzić, ostudzić, podzielić większe główki na cztery części, mniejsze na dwie. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, starając się usunąć jak najwięcej pestek. Oliwki opłukać. Bułkę zalać letnią wodą, a gdy rozmięknie, odcisnąć i utrzeć w misce dodając olej, zmiażdżone ząbki czosnku i bazylię. Doprawić sos solą i pieprzem. połączyć składniki sałatki, polać sosem i wyłożyć na salaterkę. podawać do wędlin lub jako przekąskę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat