Sałatka z brokułem, fetą i winogronem

Sałatka z brokułem, fetą i winogronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Brokuł w połączeniu z sosem na bazie octu jabłkowego i z dodatkiem sera feta sprawdził się.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • brokuł

    250 gramów
  • buraki czerwone pieczone

    400 gramów
  • ser feta

    200 gramów
  • orzechy brazylijskie

    6 sztuk
  • winogrona czerwone

    200 gramów

Sos:

  • ocet jabłkowy

    3 łyżki
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Różyczki brokułu blanszowałem, przelałem zimną wodą. Odcedziłem. Buraki upiekłem w piekarniku, pokroiłem na małe kawałki. Fetę pokruszyłem. Orzechy uprażyłem na suchej patelni. Winogrona pokroiłem na połówki. Szczypiorek posiekałem.
Sos: ocet utarłem z musztardą powoli dodawałem oliwę. Przyprawiłem do smaku pieprzem.
Na półmisku rozłożyłem kawałki buraków, na nich brokuły, winogrona, talarki szalotki, pokruszoną fetę, pokrojone orzechy. Całość polałem sosem i posypałem szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat