SAŁATKA Z BOTWINKI Z PRZEPIÓRCZYMI JAJKAMI I KURCZAKIEM AROMATYZOWANYM ZIOŁAMI

SAŁATKA Z BOTWINKI Z PRZEPIÓRCZYMI JAJKAMI I KURCZAKIEM AROMATYZOWANYM ZIOŁAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liscie botwinki

    1 pęczek
  • przepiórcze jaja

    6
  • pierś kurczaka

    100 g
  • pomidorki cherry

    6
  • szalotka

    1
  • świeże zioła

    kilka gałązek
  • oliwa

  • borowiki

    50 g
  • czosnek

    1 ząbek (nieobrany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, posiekane zioła i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy kurczaka i smażymy. Zostawiamy do wystudzenia.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut), studzimy i obieramy.
Liście botwinki płuczemy pod zimną wodą, suszymy i kroimy w ok. 2 cm szerokości paski – układamy na talerzu.
Dodajemy pokrojone jajka i pomidorki, pokrojoną w piórka szalotkę, borówki i kurczaka – wszystko oczywiście możemy delikatnie wymieszać.
W zasadzie sałatka gotowa. Jeżeli chodzi o sos do niej to świetnie nadaje się do lekkiego “zwilżenia” oliwa z ziołami i aromatem czosnku, która pozostała ze smażenia kurczaka. Ja dodatkowo dodałem do całości lekki sos majonezowy – wybór należy do Was.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

owca441

24.06.2013 21:09
fajnie kolorowa

joanna__s

24.06.2013 20:53
Bardzo ciekawa i oryginalna propozycja. Jeszcze nie jadłam sałatki z botwinki.

gotujebochce

24.06.2013 19:22
super smakowity przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat