Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka z botwinki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
roszponka 1 garsc
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z botwinki

buraczki oczyszczamy z korzonków, odcinamy razem częścią łodyg, a następnie przekrawamy na ósemki, uważając, by nie poodpadały łodyżki. pozostałe łodygi również tniemy na fragmenty i wszystkie grube części obgotowujemy koło 5-7 minut we wrzątku. w międzyczasie gotujemy również jajka na półtwardo, tak żeby żółtko nie było jeszcze do końca ścięte. roszponkę mieszamy z pociętymi buraczanymi młodymi liści i łodygami. a nąstepnie dorzucamy na wierzch obgotowane buraczki po delikatnym ich osuszeniu i przestudzeniu na odzielnym talerzu. wszystko skrapiamy prostą mieszanką oliwy i octu balsamicznego w proporcji 3 łyżki oliwy na 1 łyżkę octu. posypujemy świeżo zmieloną morską solą i pieprzem. na samym końcu układamy na wierzchu przekrojone na pół jajko i skrapiamy resztą naszego dresingu. tak przygotowany sos ma tendencję do bardzo szybkiego się rozwarstwiania, dlatego też należy nim skropić sałatkę bezpośrednio przed podaniem, a wcześniej bardzo energicznie go ucierać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mateusz/matikor 11.06.2011 22:40
uwielbiam botwinkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak