Sałatka z bobem ziemniakami i pesto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • ziemniaki młode

    6 szt
  • bób

    250 g
  • jaja na twardo

    3 szt
  • cebula

  • pomidor

    2 szt
  • olej

    1 łyżka
  • rukola

    garść

Pesto

  • bazylia świeża

    1/2 pęczka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki oskrobać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Bób ugotować i ostudzony obrać ze skórki.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w plastry.Smażyć aż się zrumienią.
2. Rukolę opłukać i osuszyć, rozłożyć na talerze.
Ziemniaki położyć na wierzchu, pomiędzy nimi rozłożyć bób, pomidory pokrojone w kostkę i cząstki jajka.
3. Składniki na pesto zmiksować na gładką masę.
Sałatkę polać kleksami sosu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat