Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z białej kapusty z marchewką i cebulą - na zimę

5.0
(37)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na: sałatkę do słoików na zimę, z białej kapusty z marchewką i cebulą. Tak przygotowana sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu.

Składniki:

Składniki

kapusta biała 2 kilogramy
sól 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 0.75 szklanki
olej 0.75 szklanki
ocet 10 % 0.5 szklanki
marchewka 3 sztuki
cebula 3 sztuki

Porada

Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do drugiego dania. Do sałatki można dodać paprykę.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z białej kapusty z marchewką i cebulą - na zimę

Kapustę zetrzyj na szatkownicy, tarce lub pokrój nożem.
Marchewki obierz, zetrzyj na tarce  z grubymi oczkami,
Cebule obierz, pokrój w piórka.
Wszystko wsyp do jednej miski, dopraw pieprzem i solą - wymieszaj i odstaw.


Przygotuj garnek na zalewę. Wlej do niego olej, ocet i dodaj cukier. Zagotuj zalewę do rozpuszczenia się cukru.
Zalewę wlej do miski z kapustą, cebulą i marchewką, dobrze wymieszaj. Odstaw na godzinę. Przygotuj słoiki.

Sałatkę przełóż do słoików, od razu pozakręcaj wieczkami.
Słoiki z sałatką pasteryzuj 15-20 minut.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak