Sałatka z białej kapusty z marchewką i cebulą - na zimę

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na: sałatkę do słoików na zimę, z białej kapusty z marchewką i cebulą. Tak przygotowana sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kapusta biała

    2 kilogramy
  • sól

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    0.75 szklanki
  • olej

    0.75 szklanki
  • ocet 10 %

    0.5 szklanki
  • marchewka

    3 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę zetrzyj na szatkownicy, tarce lub pokrój nożem.
Marchewki obierz, zetrzyj na tarce  z grubymi oczkami,
Cebule obierz, pokrój w piórka.
Wszystko wsyp do jednej miski, dopraw pieprzem i solą - wymieszaj i odstaw.


Przygotuj garnek na zalewę. Wlej do niego olej, ocet i dodaj cukier. Zagotuj zalewę do rozpuszczenia się cukru.
Zalewę wlej do miski z kapustą, cebulą i marchewką, dobrze wymieszaj. Odstaw na godzinę. Przygotuj słoiki.

Sałatkę przełóż do słoików, od razu pozakręcaj wieczkami.
Słoiki z sałatką pasteryzuj 15-20 minut.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

Dotamisio
Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do drugiego dania. Do sałatki można dodać paprykę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat