Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z białej kapusty z marchewką i cebulą - na zimę
Kapustę zetrzyj na szatkownicy, tarce lub pokrój nożem.
Marchewki obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami,
Cebule obierz, pokrój w piórka.
Wszystko wsyp do jednej miski, dopraw pieprzem i solą - wymieszaj i odstaw.
Przygotuj garnek na zalewę. Wlej do niego olej, ocet i dodaj cukier. Zagotuj zalewę do rozpuszczenia się cukru.
Zalewę wlej do miski z kapustą, cebulą i marchewką, dobrze wymieszaj. Odstaw na godzinę. Przygotuj słoiki.
Sałatkę przełóż do słoików, od razu pozakręcaj wieczkami.
Słoiki z sałatką pasteryzuj 15-20 minut.
Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska