Sałatka z bakłażanem

Sałatka z bakłażanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    30 dag
  • pieczarki

    30 dag
  • bakłażan

    1 mały
  • sałata

    1 główka
  • olej do smażenia

  • sól

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • bazylia otarta Prymat

  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • oliwa

    do polania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na oleju i doprawiamy. Studzimy.
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy. Po około 1 godzinie smażymy na oleju do miękkości. Studzimy.
Bakłażana kroimy w grube plastry. Jeśli bakłażan jest duży plastry dzielimy dodatkowo na połowy. Tak przygotowane warzywo nasalamy. Pozostawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie osuszamy go i podsmażamy na oleju z dodatkiem bazylii oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Tak jak w przypadku wcześniejszych składników bakłażana studzimy.

Sałatę rwiemy lub kroimy na mniejsze części. Przekładamy do miski. Dokładamy wcześniej przygotowane składniki. Delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę delikatnie polewamy oliwą z oliwy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Dekorujemy pietruszką.


Jeśli pieczarki i mięso były dobrze doprawione sałaty już nie doprawiamy.
Do sałatki można użyć bakłażan z grilla.

Oto przepis na nieskomplikowaną sałatkę. Pomoże ona pokochać każdemu smak bakłażanów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

13.05.2015 07:35
świetna sałatka

gusia1000

27.03.2014 18:40
Fajna, taka inna.

adelajda

09.03.2014 10:36
dobra sałatka

patryska76

09.03.2014 10:15
Jak zwykle tutaj jest pysznie ;)

Mniam

09.03.2014 09:00
Bardzo lubię bakłażana. Taką sałatkę z chęcią bym zjadła.

Magula

09.03.2014 08:43
Ciekawa propozycja!

Konczi

09.03.2014 08:35
wow ... wygląda porywająco

blankkaa

09.03.2014 01:09
Piękna zdrowa sałatka!

norweska20

09.03.2014 00:03
chętnie bym zjadła taką sałatkę

Jadwiga/Jaga85

08.03.2014 23:57
W tej surówce jest on obsmażony, więc polecam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat