Sałatka z awokado i mozarellą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na kolorową i apetyczną sałatkę z awokado oraz kuleczkami mozarelli z sosem bazyliowym z dodatkiem chia i błonnika.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • roszponka

    50 gramów
  • mini mozzarela

    150 gramów
  • pomidorki koktajlowe żółte

    50 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    50 gramów
  • awokado

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • woda

    3 łyżki
  • sos

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

  1. Umytą i osuszoną roszponkę przekładamy do miski

  2. Sos sałatkowy przygotowujemy mieszając mieszankę sos sałatkowy bazyliowy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody.

  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wrzucamy do miski mieszając dokładnie z sosem sałatkowym. Przekładamy wraz z nadmiarowym sosem sałatkowym na roszponkę.

  4. Dojrzałe awokado kroimy na plastry i kładziemy na roszponce. Aby zachować idealny, zielony kolor awokado, musimy je delikatnie skropić sokiem z cytryny. Więcej o awokado https://www.doradcasmaku.pl/porada-jak-przygotowac-awokado-do-spozycia-232

  5. Sałatkę należy wymieszać tuż przed nałożeniem na talerz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat