Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
melona gallo bez skóry i pestek
400 g -
słodkiego groszku
200 g -
kiełków słonecznika
1 pęczek -
świeżej mięty
8 listków -
prażonych pestek słonecznika
2 łyżki -
oliwy z oliwek
5 łyżek -
miodu pszczelego
1 łyżka -
sok z cytryny
- - -
octu balsamico
2 łyżki -
sól, pieprz do smaku
- - -
arbuz
-
feta
100 g
Przepis i sposób przygotowania Sałatka z arbuza, melona i świeżego groszku z serem feta i sosem vinaigrette
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu pszczelego
Sok z cytryny do smaku
2 łyżki octu balsamico
Sól, pieprz do smaku
Słodki groszek podsmażyć lekko na oliwie z oliwek, a następnie przełożyć do miski. Do groszku dodać pokrojonego, oczyszczonego z pestek arbuza i melona oraz kiełki słonecznika. Całość połączyć z sosem vinaigrette przygotowanym poprzez połączenie wszystkich jego składników.
Sałatkę ułożyć na talerzach, posypać aromatycznym serem feta i prażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (23)
Załaduj więcej komentarzy (13)