Sałatka z arbuza, melona i świeżego groszku z serem feta i sosem vinaigrette

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • melona gallo bez skóry i pestek

    400 g
  • słodkiego groszku

    200 g
  • kiełków słonecznika

    1 pęczek
  • świeżej mięty

    8 listków
  • prażonych pestek słonecznika

    2 łyżki
  • oliwy z oliwek

    5 łyżek
  • miodu pszczelego

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    - -
  • octu balsamico

    2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

    - -
  • arbuz

  • feta

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu pszczelego
Sok z cytryny do smaku
2 łyżki octu balsamico
Sól, pieprz do smaku


Słodki groszek podsmażyć lekko na oliwie z oliwek, a następnie przełożyć do miski. Do groszku dodać pokrojonego, oczyszczonego z pestek arbuza i melona oraz kiełki słonecznika. Całość połączyć z sosem vinaigrette przygotowanym poprzez połączenie wszystkich jego składników.
Sałatkę ułożyć na talerzach, posypać aromatycznym serem feta i prażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 26.11.2013 20:07
niezbyt nie fajne
Ewa36 06.09.2012 23:05
beznadzieja
SYLKA 13.03.2012 17:15
same pysznosci
bernadetta2 11.01.2012 11:43
pycha
Justyna Jussstiii 04.09.2011 10:30
super
Anna141 14.07.2011 17:38
Fajny przepis
Anna141 24.06.2011 09:28
świetny przepis
Adamorek 12.04.2011 16:08
zdrowe danie
gosia561 10.04.2011 19:38
zdrowe kiełki
kotlet 20.03.2011 23:34
jaka ambitna sałatka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat