sałatka wiosenna z rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mix sałat

    150 gram
  • rabarbar

    0,5-1 łodyga
  • rzodkiewka

    kilka sztuk
  • cebula

    1/4 sztuki
  • grejpfrut

    1/3 sztuki
  • pietruszka zielona

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar w małych ilościach można jeść na surowo.
Mix kolorowych sałat wypłukać i osuszyć. Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w plastry lub słupki. Rzodkiewkę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Grejpfrut obrać i zdjąć błonki.
Warzywa wymieszać.
Oliwę, ocet (winny lub balsamiczny) i sok z cytryny wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Tak przyrządzonym sosem polać sałatkę. Najlepiej schować do lodówki na 1-2 godziny do przegryzienia. Udekorować natką pietruszki, tymiankiem i grejpfrutem. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 24.10.2013 07:24
Samo zdrowie :)
Krystyna32 28.09.2013 09:14
pyszna sałatka
olkaaa 08.07.2013 07:23
ciekawa propozycja
ben-ka 26.06.2013 09:59
Ale Ty masz pomysły...bardzo apetycznie wygląda,pewnie też wyśmienicie smakuje.
ONY_za_kare 21.06.2013 15:14
samo zdrowie!
Wafelek2601 27.05.2013 22:42
Bardzo dobra
migotka28 23.05.2013 17:38
mix zdrowych składników=smacznie i kolorowo
Kolorowa 22.05.2013 19:59
Intrygujące !
Krzysztof15 22.05.2013 19:52
ciekawy przepisik
IwonaDD 22.05.2013 19:46
wspaniała,lekka sałatka, mix zdrowia i smaków -komplementy !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat