Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka wiosenna z kalafiorem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

kalafior 1 szt
papryka czerwona 0,5 szt
papryka biała 0,5 szt
rzodkiewka 1 pęczek
koperek 0,5 pęczka

sos

olej 6 łyżek
sok wiśniowy 3 łyżki
ocet winny 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wiosenna z kalafiorem

Kroki postępowania

1
Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 4-5 min., odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do kalafiora.
Krok 1 - Sałatka wiosenna z kalafiorem foto
2
Papryki /możemy użyć małe sztuki lub po połówce dużych/myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Koperek opłukujemy i drobno siekamy.
Krok 2 - Sałatka wiosenna z kalafiorem foto
3
Do małego słoiczka wlewamy: olej, ocet winny, sok z cytryny, sok z wiśni /ja użyłam domowego soku z wiśni z dodatkiem cukru/, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek /możemy użyć czosnku granulowanego/ , doprawiamy do smaku. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy do czasu aż składniki się połączą. Gotowy sos dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny, w tym czasie sałatkę kilka razy mieszamy.
Krok 3 - Sałatka wiosenna z kalafiorem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak