Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka wielowarzywna na zimę

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
brokuł 1 szt
fasolka szparagowa 350 g
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt
Zalewa:
wody 6 szkl
octu 10% 0,5 szkl
cukru 6 łyżek
soli 1 łyżka
ziela angielskiego 7 ziaren
Gorczyca biała cała Prymat 0,5 opak
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wielowarzywna na zimę

Kroki postępowania

1
Warzywa umyć, osączyć.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki.
Krok 1 - Sałatka wielowarzywna na zimę foto
2
Z fasoli szparagowej odciąć końcówki. Wlać wodę do garnka, dodać sól i zagotować. Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową. Następnie do tej samej wody wrzucić paprykę, sparzyć.
Krok 2 - Sałatka wielowarzywna na zimę foto
3
Gorące warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać po listku, łyżce oleju i gorczycę.
Krok 3 - Sałatka wielowarzywna na zimę foto
4
ZALEWA Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i ziele angielskie, zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę, zakręcić słoiki, odstawić do góry dnem.
Krok 4 - Sałatka wielowarzywna na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 04.01.2014 17:13
Ciekawy przepis
Laila2786 04.01.2014 16:55
super sałatka, fajne połączenie warzyw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak