Sałatka wielowarzywna na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 kilogram
  • marchew

    0,5 kilogram
  • cebula

    0,5 kilogram
  • ogórek

    0,5 kilogram
  • pomidor

    0,5 kilogram
  • papryka czerwona

    0,5 kilogram
  • woda

    4 szklanka
  • cukier

    3/4 szklanka
  • ocet 10 %

    3/4 szklanka
  • sól

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkich warzyw powinno być 3,5 kilograma, można więc ich proporcje zmienić wedle upodobań.
Szatkujemy kapustę, solimy i odstawiamy na godzinę. Oddzielnie kroimy cebulę, solimy i również odstawiamy na godzinę. W międzyczasie kroimy ogórki, pomidory w plasterki, paprykę w paski a marchew ścieramy na tarce. Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę (ok. 10 minut). Wszystkie warzywa dajemy do dużego garnka i zalewamy jeszcze ciepłą zalewą, mieszamy, odrobinę solimy i nakładamy do słoików. Na koniec pasteryzujemy przez 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 21.08.2015 14:26
Też taką robie
Ela15 09.07.2015 16:40
na pewno pysznie smakuje, a zima przywołuje zapach lata
mariuszek8 23.05.2015 12:46
Uwielbiam takie domowe sałatki.
Margo1 20.04.2015 10:48
moja ulubiona , też takie robię
Jagódka77 28.09.2014 21:04
lubię zimą sięgnąć po takie smakołyki
paula191919 26.09.2014 15:26
zbieram teraz słoiki i sama też ją zrobię :D Już nie mogę się doczekać:D
paula191919 25.09.2014 16:13
uwielbiam takie sałatki ; ))
Jagódka77 13.09.2014 17:36
prezentuje się rewelacyjnie i taka jest
Jodaj 10.06.2014 16:38
bardzo taką lubię :)
gibli 20.02.2014 09:07
bardzo dobra sałatka, również podobne robię, na zimę jak znalazł:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat